27 Aralık 2014 Cumartesi

HARDANGER


Hardanger 1
 Hardanger, Kuzey Avrupa menşeli bir nakış olmasına rağmen Türkiyede geçtiğimiz birkaç sene içerisinde oldukça sevilen bir nakış oldu. Antep işine benzerliği ile dikkat çeken bu sade nakış, geleneksel olarak daha çok pastel renklerle, özellikle de beyaz ve kremle çalışılır. Hardanger genellikle Evenweave veya Bellana gibi kumaşlar üzerine Koton Perle no:5 ve no:8 pamuklu nakış iplikleri kullanılarak işlenir.


İsveçli yetenekli nakışçı Vera Stoll-Weiland tarafından Tuva Yayıncılık için özgün olarak hazırlanan bu güzel kitap ile hem Hardanger nakışında kullanılan malzeme ve teknikleri, hem de birbirinden farklı 15 proje ile hardangerin bu sefer "renkli" dünyasını keşfedeceksiniz. Her bir projede, kullanılan malzemeler ve teknikler, yapım açıklamaları ile birlikte sunulmuştur. Ayrıca her bir modelin hardanger nakışına özel şemaları da bulunmaktadır.

Basit tekniklerin yanı sıra, orta ve zor derecedeki tekniklere ve projelere de yer verilmiş, ister yeni başlayan, ister profesyonel hardanger yapmış olsun, herkesin faydalanabileceği hem kaynak hem de proje kitabı olarak nakış severlere sunulmuştur.

Kitapta, hardanger nakışı, masa örtüsü, kavanoz kapağı örtüsü, pano, yastık, iğnedenlik, 
bardak altlığı, servis altlığı, albüm kapağı gibi değişik gündelik kullanım objelerinin üzerine çalışılmıştır. Ancak dileyen nakış severler, bu modelleri farklı objeler üzerine de adapte edebilirler. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder