‘Maliyeti düşürdüğü için yarı zamanlı ve evden çalışmayı özendiriyoruz’
Dünyada hızla yayılan evden çalışma tarzını GSM operatörü Avea da benimsedi. Söz konusu yöntemin maliyetleri düşürdüğünü belirten şirketin üst yöneticisi Erkan Akdemir, özellikle bayanların veriminin arttığını vurguladı. Merkez Bankası Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan da Türkiye’nin yılda bir milyon kişiye iş bulmak zorunda olduğunu söyledi.
İnternet sayesinde dünyada ve Türkiye’de evden iş yapma (home office) giderek yaygınlaşıyor. 3 bin çalışanı ile hizmet veren Türkiye’nin en genç cep telefonu (GSM) operatörü Avea’nın üst yöneticisi (CEO) Erkan Akdemir, “Yarı zamanlı ve ev ofis (home office) çalışma biçimini özendiriyoruz. Çünkü ciddi ofis giderleri oluyor ve bu yeni çalışma biçimi şirket içi maliyetlerimizi azaltıyor. Ayrıca uzmanların tam zamanlı çalışmaları mümkün olamayabiliyor.” dedi. Akdemir, bayanların ev ofis tarzıyla daha verimli olduklarını da söyledi.
30 bin üyesi bulunan Marmara Çalışanlar Federasyonu ve globalcv.com’un Four Seasons Otel’de düzenlediği ‘Gelişen Türkiye’de değişen istihdam’ konulu panelde konuşan Avea CEO’su Akdemir, bayiler ve teknik servislerle birlikte toplam çalışan sayılarının 35 bini bulduğunu söyledi. GSM sektörünün 30 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını dile getiren Akdemir, son iki yılda bin 500′e yakın yeni personel istihdam ederek kadrolarını 3 bine çıkardıklarını aktardı. 2012 sonuna kadar kadrolarına 600 kişiyi daha ekleyeceklerini bildiren Akdemir, sektörde bir ilki gerçekleştirerek Ar-Ge merkezi kurduklarını, burada 250 mühendisin çalıştığını kaydetti. Halen 20 farklı şirketi bünyelerinde toplayıp bir kuluçka sistemi gibi çalışarak Türkiye’nin tanıdık olmadığı bir iş modeline geçeceklerini duyuran Akdemir, bu yıl bir de pazarlama akademisi kuracaklarını açıkladı. Her yıl 10 bin stajyerin çalışmak için Avea’ya başvurduğunu da sözlerine ekledi.
Panelde dikkat çekilen konulardan biri de çalışanların şirketlere bağlılığı idi. Katılımcılar, çalışanların sadakatine yönelik “Artık şirketler inancı konuşacak noktaya geldi. Artık liderler şirketlerini bir cemaatmiş gibi yönetmeye çalışıyor. Çalışanlardan fedakarlık beklemenin en mantıklı yolu bu.” değerlendirmesini yaptı. Avea Üst Yöneticisi Akdemir, “Özellikle küresel krizin ardından güçlerini yitiren dev şirketler, yönetimlerini inançsal sistemlere benzeştirmeye çalışıyor. Bu Batı’da marjinal bir trend haline geldi.” diye konuştu. Yeni yazılan liderlik kitaplarında bu duruma sıkça dikkat çekildiğini vurgulayan Akdemir, “Aslında bu, şirketlerin aradıkları iş ahlakı. Şirket aidiyetini artırmak ve geleceğin liderlerini içeride tutmak. Çünkü krizle birlikte bunu kaybettiler.” dedi. Marmara Çalışanları Federasyonu Başkanı Dr. Ramazan Yüksel ise 1980 sonrasında şirketlerin kurumsal zihniyetinin inançlarla zaten paralellik gösterdiğini, Batı’da iş ahlakının daha sağlam zemine oturması için bu dönüşüme başlandığını söyledi.
Merkez Bankası Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan, 1981-2003 yılları arasında Türkiye’nin ortalama büyüme hızının yüzde 3 olarak gerçekleştiğini hatırlatarak, “Zaten bu süre içinde nüfus yüzde 2,5 arttı. Yani doğal büyüme de artan tüketimle bu civarlarda olacaktı.” dedi ve söz konusu dönemde insan kaynaklarının verimli kullanılamadığına dikkat çekti. Türkiye’yi “25 milyonluk işgücüne sahip ve her yıl 1 milyon kişiye iş bulmak zorunda olan bir ülke.” şeklinde tanımlayan Turhan, 2005′ten 2010′a kadar Avrupa’da işsizliğin yüzde 7,3′ten 10,1′e, ABD’de yüzde 5′ten 9,8′e çıktığını, Türkiye’de ise 1,7 puan artarak yüzde 11,6′ya yükseldiğini hatırlatarak, “Türkiye daha çabuk toparlandı. Bu, ülkedeki ekonomik avantajlardan kaynakladı.” şekline konuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder