26 Aralık 2014 Cuma

EVDE ÇALIŞMAK KEYİFLİDİR


e














Evinizin farklı yerlerinde işlevsel çalışma alanları



İşinizi evden yapıyorsunuz ya da yapmıyorsunuz. Pek çok kişi için evinin bir köşesinin çalışma alanı olması vazgeçilmez bir ihtiyaç. Bilgisayarınızı koyabileceğiniz, fatura işlerinizi halledebileceğiniz, kitabınızı okuyabileceğiniz sessiz bir köşeye kim hayır diyebilir ki?
Yeriniz kısıtlı olsa da çalışma alanı hazırlamanın pek çok yolu var. Örneğin oturma odaları için en ideal çalışma üniteleri içlerinde entegre bir masa, bol raf, çekmece barındıranlardır. Siz de evinizin farklı alanlarını artık çalışma köşeleri olarak değerlendirebilirsiniz.
Neye ihtiyacınız olduğunu belirleyin
Çalışma alanınızın nasıl olması gerektiğine karar verin ve sahip olduğunuz alanları gözden geçirin.
Odanın işlevini belirleyin!
”Yeni çalışma odanızı ne sıklıkla ve ne için kullanacaksınız?” sorusu neye ihtiyacınız olduğunu da gösterir. Eğer evden çalışıyor ya da çalışmayı planlıyorsanız bilgisayarınız için alandan daha fazlasına gereksinim olacak.

Hangi durum size uygun?
  • Evde yarı/tam zamanlı çalışıyorum.
  • Ara ara faturalarımı kontrol edebileceğim, mektup yazabileceğim bir köşe istiyorum.
  • Çocukların bilgisayarı rahat
  • Dosya/klasörleri düzenli biçimde saklayabileceğim bir alan istiyorum.
Gerçekçi olun
Çalışma köşeniz/odanız için uygun alan yaratmak esas mesele. Evinizdeki alanları dikkatlice gözden geçirin ve ne kadar alan ayırabileceğinizi düşünün. Sizin için en uygunu hangisi?
  • Yeni bir oda ekletmeyi düşünüyorum; çalışma odası yapabilirim
  • Misafir odamı dönüştürebilirim.
  • Bir odayı çalışma odası yapamam, ama çift işlevli bir oda yapabilirim.
  • Merdiven boşluğunda kullanmadığım alanı çalışma köşesi yapabilirim.
  • Mutfak ya da oturma odasındaki sorunlu alanları değerlendirebilirim.
  • Yazlık evimde bir köşe yapabilirim.
Çalışma alanınızda ne tip mobilyalara ihtiyaç duyacaksınız?Odalarınızı eşyalarla tıka basa doldurmanın anlamı yok. Bu sadece, sahip olduğunuz alanı kısıtlar. Size uygun olan duruma karar verdikten sonra mükemmel çalışma alanı için sahip olduğunuz eşyalar konusunda objektif olun. Bazılarından artık kurtulma vakti gelmiş olabilir. Ne kadar alana ihtiyaç duyacağınızı ve maliyetini hesaplayın. Hazırladığımız listeye ve hangilerine ihtiyaç duyduğunuza göz atın.

  • Sade bir bilgisayar masası
  • Çekmeceli bir çalışma masası
  • Ofis sandalyesi
  • Kitaplık
  • Dosyalama sistemleri
  • Printer masası
  • Koltuk (konuk ağırlayacaksanız)
  • Klasörler ve dosyalama üniteleri,
  • Çift işleve sahip mobilyalar; gizli masalı kitaplık, kapaklı çalışma masası.
  • Dosya, klasör, kitap gibi bir takım eşyaları koyabileceğiniz raf sistemleri.
Dekorasyonun tüm basamaklarını belirleyin
Dikkatli planlama, mükemmel ve fonksiyonel bir çalışma alanı oluşturmanın en fazla ihtiyacımız olan şeydir. Çalışma odanızda hangi renkleri kullanmanız gerektiği konusunda iyi düşünün. Renkler bir odanın içinde yaşayanların ruh durumunu etkiler. Bu sebeple doğru atmosferi yaratmak adına doğru renkleri kullandığınızdan emin olun.
Sarı uyarıcı ve enerji veren bir renktir. Kırmızı, kalp ritmini yükseltir. Mavi ise odaklanmayı sağlar ve zekayı keskinleştirir. Pastel renklerin çoğunun sakinleştirici etkisi vardır. Fakat siz yine de süt beyaz bir rengi kullanmamaya çalışın. Fazla sakinleşmek iyi olmayabilir. Turuncu ve pembe gibi canlı ve parlak renkler enerji, yaratıcılık ve dışa dönüklüğü simgeler. Bu renklerden hangisini seçeceğiniz yaptığınız işe ve sizin karakterinize göre değişiklik gösterir. Başlı başına bir çalışma odası yaratırken sadece yaptığınız işe göre bir renk teması belirleyebilirsiniz. Ancak oda çift işlevli bir oda olacaksa, bu durumda zamanın çoğunda hangi amaca hizmet ediyorsa ona göre hareket etmeniz daha doğru olacaktır. Ya da çalışma alanınız yatak odanızda yer alacaksa pastel bir ton seçmenizde fayda var. Her ne kadar hazırlamaya çalıştığınız bir çalışma alanı olsa da keyifli bir köşe hazırlayın ve tadını çıkarın!
En iyi depolama yolu : Çalışma köşenizi depolama üniteleri ile organize edin.
  • Şeffaf kutular, istediklerinizi bulma konusunda kolaylık sağlar.
  • Çalışma masanızın yanına koyacağınız farklı amaçlar için hizmet eden çöp kutuları ile hem atıklarınızı geri dönüştürebilirsiniz, hem de yerinizden kalkarak konsantrasyonunuzun dağılmasını engellersiniz.
  • Sıkıntılı birleşim yerlerine köşe CD’likler yerleştirebilirsiniz.
  • Şık kalemlikler edinerek çalışmanızı daha eğlenceli kılabilirsiniz.
Dağınıklıktan kurtulun
Çalışma odanızı düzenli tutmanın yollarını keşfedin. Çalışma köşelerinin en büyük sorunlarından birisi ıvır zıvırdır. Bu yüzden kırtasiye malzemeleri, kitap, kutu ve dosya gibi eşyaları saklamanın en iyi yolunu bulmalısınız. Her şey elinizin altında mı olsun, yoksa göz önünde hiçbir şey olmasın mış Önemli dökümanlarınızı dolap içinde saklayabilir, geri kalan malzemeler için klasör ve saklama kutuları edinebilirsiniz. Depolama üniteleri her şeyi düzenli tutmanızı sağlamanın yanı sıra bir köşede ya da masa altında görüntü kirliliği yaratmadan muhafaza etmeyi de mümkün kılar. Kesonlar da dolaplara iyi birer alternatif olabilir. Üstelik tekerlekli kesonlarla ağır olan kitapları yerlerinden oynatmanız daha kolaydır. Büyük klasör ve kitaplar için ayarlanabilir raflar kullanabilirsiniz.
Masanız kusursuz olsun
Size ve odanıza en uygun masanın tarzına karar verin. Mobilyalarınızı ve onları hangi amaçla kullanmak istediğinizi gözden geçirin. Modüler sistemleri mi tercih edersiniz, yoksa tek parça mobilyaları mış Her iki tarafı da çekmeceli olan masalarda eşyalarınızı koyabileceğiniz fazla alanlar kazanırsınız. Fakat sandalyenizle rahat hareket edebilme imkanı için tek taraflı çekmeceler daha konforlu olabilir. Sandalyenizin rahat ve sırtı destekleyici olması önemli. Farklı boylarda raflı bir masa da işinize yarayabilir.
Penceleri nasıl giydirmeli?
Pencereleriniz için perde seçerken çalışma odanıza öncelikle ne kadar ışık girmesini istediğinize karar verin. Her ne kadar perdeler evler için vazgeçilmez olsa da genellikle çalışma odaları için güneşlikler iyi birer çözümdür. Kalın bir güneşlik, parlak ışıktan rahatsız olanlar için idealdir. Öteki taraftan ince ve açık renkli bir güneşlik, ışığın direk gelmesini engellerken içerisinin de aydınlık olmasını sağlayacaktır.

Aydınlatmayı es geçmeyin
Çalışma alanınızı doğru aydınlatın. Her çalışma odasının doğru ve yeterli aydınlatmaya ihtiyacı vardır. Tavan aydınlatması dışında çalışma odalarında mutlaka bir masa lambası bulunmalıdır. Bunun için hem istediğiniz yöne göre şekil verebileceğiniz, hem de çalışma odanızın tarzını yansıtan bir masa lambası edinebilirsiniz. Ayaklı abajurları da çalışma odalarınızda kullanabilirsiniz. Hatta ölü köşeler için mükemmel çözüm olabilir.
Doğru aksesuarları seçin
Yeni çalışma odanıza birkaç ‘’son dokunuş aksesuarı” ekleyin. Çalışma odalarınızı düzenli tutmanız için pek çok fonksiyonel aksesuar bulabilirsiniz. Ancak şıklığı da elden bırakmayın. Kendi bireysel sesinizi duyurabileceğiniz ve mekanın geri kalan kısmıyla da bütünlük taşıyacak bazı aksesuarlar çalışma odanızı neden süslemesinş Modern görünümlü bir gazetelik mi, yoksa tüm dikkatleri üzerine çeken kırmızı bir dosyalık mış Belki de sizin doğallığınızı yansıtan hasır bir dergilik? Üstelik bu gibi küçük parçaları kolaylıkla yenileyerek bir süre sonra çalışma odanızda farklı bir hava da oluşturabilirsiniz.
Kaynak: Evim Dergisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder